Levéltárpedagógiai foglalkozás a levéltárban

A zentai Történelmi Levéltár rendhagyó, játékkal, dallal és zenével ötvözött történelemórán, a modern technika vívmányait is felhasználva, a levéltár-pedagógia módszereivel népszerűsítette tevékenységét csütörtökön a zentai általános iskolákban.

A zentai Történelmi Levéltár szervezésében a délelőtti órákban dr. Rácz Attila, Budapest Főváros Levéltárának főlevéltárosa a „dobok szárnyán”, a magyarok eredetét bemutató történelmi utazásra kalauzolta el az alsósok két osztályát, a délutáni váltásban pedig kiderült, hogy Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című regényének mely részei alapulnak valós eseményeken, illetve melyek a fiktív, kitalált dolgok. A történész bemutatta, hogy a népszerű történettel kapcsolatban milyen, akár interneten is elérhető levéltári források léteznek, s egyebek közt a gyerekek azt is megtudhatták, hogy léteztek-e valóban a regény hősei, léteztek-e a regényben szereplő helyszínek, milyen környezetben élt az író, milyen házban lakott, de az is kiderült, hogy amennyiben Nemecsek is élt volna, akkor ő milyen környezetben élt volna.

Közben azt is megmutatták a diákoknak, hogy ők mely forrásokból kutathatnak saját életük kapcsán, illetve egy kis útmutatót nyújtottak azoknak is, akik szeretnének megismerkedni a családfakutatás rejtelmeivel.

Rácz Attila szerint az emberek zöme nincs tisztában azzal, mivel foglalkoznak a levéltárak:

– Vagy nem ismerik ezeket az intézményeket, vagy pedig összekeverik a postákkal. A levéltárról volt, aki azt hitte, hogy az a hely, ahol a leveleket őrzik, vagy pedig ahova visszaviszik őket. Általában nem ismerik fel, hogy milyen lehetőség is rejlik a levéltárakban – jegyezte meg a szakember.

Ifj. Fodor István, a zentai Történelmi Levéltár igazgatója napilapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a közeljövőben a budapesti levéltáros módszereit alkalmazva ők is minél több iskolában szeretnének szervezni foglalkozásokat gyerekeknek, illetve megerősítette a budapesti kollégája által elmondottakat:

– Sajnos, a gyerekek és a felnőttek túlnyomó része még ma sem tudja pontosan, hogy mivel foglalkozik a levéltár. Ezen szeretnénk a jövőben változtatni, s minél több helyen, minél több módon bemutatni, hogy miként „veheti hasznát” a lakosság intézményünk tevékenységének. A levéltár igazgatója elmondta azt is, hogy Zenta első írásos említésének 800. évfordulójára egy kiadványt szándékoznak megjelentetni, amely a várost említő legfontosabb dokumentumokat, írásos emlékeket mutatja be. Előkészületben van a Titói Jugoszlávia levéltári forrásai c. sorozat ötödik kötete is, illetve az év utolsó hónapjaiban Budapest Főváros Levéltárával karöltve egy szakmai továbbképzést is szerveznek, amelyen a szakmabeliek ismerkedhetnek meg az iratanyag konzerválásának, illetve restaurációjának legújabb vívmányaival.

Hhzs.

Az írás teljes terjedelmében itt olvasható Magyar Szó »»

Még több kép Facebook »»