Restaurálás alapjairól

Zentán tegnap a városházán a zentai Történelmi Levéltár szervezésében Állományvédelem – restaurátorképzés közgyűjteményi dolgozók részére címmel tartottak szakmai előadást és gyakorlatot.

A képzés, amelyet a zentaiak Budapest Főváros Levéltárával együttműködve szerveztek, nemcsak levéltárosoknak szólt, hanem múzeumban és könyvtárakban található iratanyaggal dolgozóknak is. A közel negyven résztvevő a helybeliek mellett Szabadkáról, Adáról, Magyarkanizsáról, Újvidékről, Zomborból, Nagykikindáról érkezett. Az eseményen először előadások hangzottak el, majd szakmai gyakorlat következett. A résztvevőket ifj. Fodor István, a zentai Történelmi Levéltár igazgatója köszöntötte, majd dr. Haraszti Viktor, Budapest Főváros Levéltárának főigazgató-helyettese az állományvédelem jogállásáról tartott előadást. Őt követte P. Holl Adrienn-nek, a budapesti intézmény állományvédelmi főosztályvezetőjének a preventív állományvédelemről szóló előadása, majd Szabó Mónikának, a fővárosi levéltár restaurátorának a károsodott dokumentumok konzerválásának gyakorlatáról tartott ismertetője. Ezt követően a résztvevők az állományvédelmi problémákról beszélgettek, majd gyakorlattal folytatták a képzést.

Szűgyi Ferenc, a zentai levéltár munkatársa kérdésünkre elmondta, a jelenlévők a képzésen abba kóstolhattak bele, mit kell tenniük, ha kezükbe kerül egy sérült iratanyag.

– Ha egy kicsit rongyos a széle, vagy szakadt, az itt tanult praktikákkal annyira meg tudják óvni a sérült iratanyagot, hogy ne romoljon tovább az állaga, míg nem kerül szakképzett restaurátor kezébe. Ezekhez az egyszerű megoldásokhoz a fővárosi levéltárból hoztak javításhoz szükséges eszközüket, többek között ragasztószalagot, vasalót, szivacsot, törlőgumit, iratanyagot pedig mi biztosítottunk hozzá. Zentán a levéltárban ezt a munkát Gajda Szilvia végzi, ő rendszeresen részt is vett Budapesten ilyen jellegű képzésen, és ő válogatott össze olyan sérült iratanyagokat, amiket ezekkel az egyszerű technikákkal meg lehet menteni. A gyakorlaton különféle minőségű szakadt, gyűrött, papírokon próbálták ki a résztvevők az egyszerű technikákat. Volt tintával írt papír, géppel írt, de készítettünk térképeket is, gerinc mentén szétesett könyveket is – összegezte a levéltár munkatársa.

A képzést a Bethlen Gábor Alap támogatta.

Magyar Szó, 2016. november 25.

Az írás teljes terjedelmében itt olvasható

Magyar Szó »»