Zentára érkezett A magyarok a Szovjetunió táboraiban 1944–1956 című kiállítás

A második világháború után a Szovjetunió munkatáboraiba hurcoltak emlékéve alkalmából a Magyarság Háza által rendezett roll-up kiállítás zentai állomásához érkezett. Ezen a rendezvényen adták át a Magyar Nemzeti Tanács és a Zentai Történelmi Levéltár Helytörténeti pályázatának díjait.

A Magyarok a Szovjetunió táboraiban 1944–1956 című kiállításon az érdeklődők az egész Kárpát-medencére kiterjedően részletes összefoglalót láthatnak történelmünk feltárás alatt lévő korszakáról, a málenkij robot szörnyűségeiről. A hiteles dokumentumok kinagyított példányain mutatják be a Gulág nyomorát, a táborok vezetőségének irgalmatlanságát, a megalázásokat és embertelen körülményeket. Az elhurcolt magyar politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve alkalmából a Magyarság Háza programsorozata Magyarországon és a Kárpát-medencében következő állomása Zenta. A kiállítás eddig tizenöt magyarországi és határon túli településen szerepelt.

Hugyik Richárd, a Thurzó Lajos Művelődési- és Oktatási Központ igazgatója és Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke mondtak köszöntő szavakat.

A kiállítást megnyitotta Pirityiné Szabó Judit, a Nemzetpolitikai Államtitkárság kapcsolattartási főosztályvezetője, részletesen bemutatta Dr. Anka László történész, a Veritas Történetkutató Intézet tudományos munkatársa.

A középiskolások részére kiírt helytörténeti pályázaton, melynek címe Üzen a múlt…, olyan élettörténeteket és helytörténeti adatokat dokumentáltak a diákok, melyek a környékbeli visszaélésekről, kegyetlenkedésekről tanúskodnak, melyekről a közelmúltig tilos volt beszélni, írni. A feltárt beszámolók az 50-es évek Jugoszláviájáról, a Petőfi-brigádról, a beszolgáltatásokról szolgáltatnak adatokat.

A beérkező munkákat a Molnár Tibor történész, Hugyik Richárd magyar nyelv és irodalomtanár és dr. Mészáros Zoltán történész, levéltáros összetételű zsűri bírálta el. Dr. Mészáros összegezte a diákok munkáit, s elmondta, hogy rendkívül fontos kutatás történt, hiánypótló anyag mindez. Az iskolákban keveset foglalkoznak a második világháború utáni időszakkal. A diákok adatgyűjtése közelivé teszi a történelmet, azzal, hogy a saját családjukban találnak szemtanúkat. A tanároknak is nagyon fontos szerepe van ebben, hiszen nélkülük nincs színvonalas oktatás.

A pályázatok közük összesen 9 beküldött művet részesítettek oklevélben és tárgyjutalomban. A díjazottak: különdíjas lett a csantavéri Nagy Noémi (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium) a legjobban illusztrált munkáért, Katona Edit magyartanár tanítványa, a másik különdíjas a magyarkanizsai Pósa Viktória (Zentai Gimnázium), Pataki Tibor diákja. Elismerést kapott Bugadzsia Benjamin Doroszlóról, a temerini Pásztor Szilvia, a zombori Dr. Ripp Rózsa Egészségügyi Középiskolából, felkészítőjük: Wilhelm József. A Helytörténeti pályázat díjazottjai: 1. helyezettek lettek Fazekas Roland (magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont, Bús János tanítványa) és Szurap Adolf (zombori Veljko Petrović Gimnázium, Wilhelm József diákja). 2. helyezettek Német Klaudió (Paja Pletikosić tanítványa, a topolyai Dositelj Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola) valamint Szűcs Dominik (a zombori Dr. Ripp Rózsa Egészségügyi Középiskolából, felkészítőjük: Wilhelm József). 3. helyet érdemelte ki Németh Viktor a topolyai Mezőgazdasági Iskola növendéke, Fúró Andor tanítványa.

A kiállítás szervezői köszönetet mondtak még támogatóiknak, a Magyarok Házának, a Bethlen Gábor Alapnak, a Veritas Intézetnek és az MNT-nek is.

A tárlat még két hétig tekinthető meg a zentai Művelődési Ház galériájában.

Rúzsa Mária

VajdaságMa, 2017. február 18.